W pracy z dziećmi niepełnosprawnymi intelektualnie ważną rolę odgrywają zajęcia praktyczne kółka kulinarnego na których dzieci te zdobywają umiejętności przydatne im w życiu codziennym. Zajęcia kółka kulinarnego odbywają się raz w tygodniu w wymiarze dwóch godzin. Opiekunem kółka kulinarnego w Specjalnym Ośrodku Wychowawczym jest od wielu lat pani Aneta Dubielak.
Na zajęciach wychowankowie uczą się jak przygotowywać proste posiłki oraz opanowują podstawowe techniki kulinarne.
Poznają również zasady zdrowego i racjonalnego żywienia.
Uczą się przestrzegania podstawowych zasad bhp podczas pracy, obsługiwania urządzeń, sprzętu gospodarstwa domowego. Zaznajamiają się z podstawowymi zasadami dobrych obyczajów przy stole, uczą się również jak należy podawać potrawy i estetycznie nakrywać stół. Kształtują nawyki porządkowania miejsca pracy po zakończonych zajęciach.
Zajęcia kulinarne są bardzo lubiane przez dzieci także ze względu na wspólną degustację wykonywanych potraw. Dzięki tym zajęciom wychowankowie uczą się również współpracy i współdziałania poprzez realizację wspólnego celu jakim jest gotowanie.